Service på flygplatsen

Service på flygplatsen

På Stansted flygplats gynnas resenärer av ett flertal tjänster och service som inkluderar områden som shopping, valutaväxling, parkering, hyrbilsmöjligheter, olika lounger, fasttrack, säkerhetskontroller, wi-fi, plats för bönestund och incheckning vid disk m.m. Här har vi sammanställt en guide som tar upp bra saker att veta om Stansted och vad du kan kan utnyttja som kund och passagerare på plats.

Escape Lounges

Stansted har nyligen utökat delar av flygplatsen till ett område som kallas Escape Lounges. Här finner du olika ställen där du kan koppla av, låta barnen leka i lekrum, finna tid för själslig utveckling och bön i bönerum eller ta en kopp kaffe eller äta en matbit i lugn miljö. I Escape Lounges kan du även boka tid för en spa-session, massage eller annan behandling när du vill ta det lugnt för en stund.

Wi-fi

I hela Stansted flygplats kan du som behöver arbeta eller bara vill surfa på internet hitta gratis wi-fi och sätta dig tillrätta med din dator eller smartphone.

Parkeringsmöjligheter

Stansted har närliggande parkering för din bil eller hyrbil och garanterar full säkerhet dygnet runt. De olika parkeringarna gäller både för långtidsparkering, korttidsparkering och en av dem erbjuder extra rymliga p-platser för personer som reser med tungt bagage eller med många barn. På den sistnämnda som heter Meet & Greet måste du dock förboka plats.

Shopping lounge

Självklart kan du shoppa på Stansted flygplats. Det finns en lång hall inne i terminalen i anslutning till gaterna där du kan finna massor av butiker med olika varumärken och produkter. Stansted Shopping Lounge är självklart också taxfree.

Shoppingtjänster

Läs mer om shoppingtjänster i artikeln ”Shopping” i denna guide om Stansted. Kortfattat har du dock förmånen att få dina varor hemskickade, förvarade under tiden du vistas i London för att sedan hämta upp dem vid avresa igen, eller möjligheten att köpa produkterna online och hämta upp dem senare i terminalen.

Konferenser

Boka en konferens på flygplatsen och håll den i nära anslutning till ditt flyg. Kanske har du och ditt företag viktiga affärer på gång men i brådskande ärende. Använd då Stansted flygplats mötes- eller konferensrum i dessa ärenden.

Informationsdisk

På flera ställen på flygplatsen kan du komma i kontakt med personal som informerar dig om allt vad flygplatsen har att erbjuda, om transfer, boenden osv. Informationspersonalen besvarar gärna dina frågor och kan hjälpa dig tillrätta om du känner dig vilsen. Gå till ”Information desk” och be om deras hjälp.

Valutaväxling

Växla din valuta på Stansteds valutaväxlingskontor som ligger mellan shoppinghallen och Escape Lounges.

Bagage

Har du förlorat ditt bagage kan du gå till Lost & Found eller Left luggage för att se om din väska ligger där. Andra tjänster som inbegriper bagage är ”Luggage wrapping” där du kan få hjälp med att packa in ditt bagage eller tunga varor.

Fast track

Slipp undan de långa köerna genom säkerhetskontrollen och använd Fast track som är en prioriterad kö för resenärer. Detta kan vara av stor vikt om du ofta har bråttom, är handikappad eller av någon annan anledning vill komma igenom snabbare. Du brukar kunna lägga till detta när du bokar biljett.

Säkerhetskontroll

Precis som på andra flygplatser passerar du en säkerhetskontroll där man scannar ditt handbagage och kollar att du inte bär med dig farliga föremål och dylikt.

Hyr en bil

Vid ankomsthallen på Stansted kan du hyra bil från ett stort antal hyrbilsfirmor och hämta bilen på parkeringen. Välj mellan olika bilmodeller och tillval. Läs mer om hyrbil i en annan artikel här på Stansted.se.

Incheckning

På Stansted kan du välja mellan fysiska check-in diskar och online check-in där du gör allt själv på nätet och printar ut ditt boardingkort.

Toaletter och duschar

Numera har Stansted flygplats även könsneutrala toaletter för dig som hellre vill gå på dem. Dock finns de traditionella herr- och damtoaletterna kvar. Du kan även finna skötbord om du reser med en bebis. Utöver toaletter hittar du även offentliga duschar på flygplatsen.

Changing Places för handikappade

På olika ställen på Stansted flygplats kan du se skylten Changing Places. Den indikerar att området är handikappvänligt och att du som befinner dig där måste prioriterar handikappade som har rätt att få förtur eller ta din plats m.m.

Hjälptelefoner

Både vid korttidsparkeringen och vid dörrarna som leder in till terminalen finns hjälptelefoner där du kommer i kontakt med servicepersonal som guidar dig rätt vid behov.