Shopping

Shopping

De flesta flygplatser brukar ha en eller flera taxfree-shops med olika butiker där du kan handla både kläder, mat, parfym, alkohol och kosmetika billigare. Stansted är visserligen inte Londons största flygplats och kan inte mäta sig med Heathrow, men du kan ändå hitta bra shoppingmöjligheter i terminalen.

Stansteds shoppinglounge

Gå igenom Stansteds stora shoppinglounge medan du väntar på ett anslutande flyg eller ta en tur genom alla butikerna innan du ska boarda ditt flyg hemåt. Ett utmärkt sätt att slå ihjäl lite dödtid samtidigt som du får valuta för pengarna.

På Stansteds flygplats hittar du butiker och taxfree shops med både det ena och det andra – alltifrån smink, parfym och sprit till kläder, väskor och elektronikprylar. Några av butikerna kan nämnas nedan.

  • Boots
  • Body Shop
  • Ted Baker
  • WHSmith
  • Accessorize

Shoppingloungen ligger efter säkerhetskontrollen och tar emot passagerare och resenärer från alla flyg. Här finns även ett flertal pubar och restauranger att vila sig på med lite förfriskningar och avkoppling.

Öppettider

Butikerna i shoppingloungen är vanligtvis öppna mellan kl. 04:00 – 22:00. Olika butiker stänger och öppnar dock lite olika men tanken är att så många passagerare som möjligt kan gynnas av öppettiderna. Söndagar brukar butikerna hålla öppet precis som vilken dag i veckan som helst eftersom det rör sig om en flygplats som inte följer landets övriga regler om tider.

Valuta att använda

På Stansted kan du använda flera valutor som Euro och Brittiska pund. Dock är det värt att veta att all växel ges tillbaka i pund. De flesta butiker är också lite restriktiva med mynt från Euro och föredrar således hela sedlar. I den mån du skulle behöva växla valuta finns växlingskontor i nära anslutning till shoppinghallen. Dock brukar växlingskurserna på flygplatser vara mycket höga, så en rekommendation är att du betalar med kort eller att du redan växlat utanför flygplatsen – i ditt eget hemland eller i Storbritannien där du uppehållit dig innan avresa.

Shoppingservice på Stansted

Om du har handlat mycket på flygplatsen och inte har mer utrymme för mer saker, erbjuder London Stansted Airport en shoppingservice som packar ihop dina varor vid ankomsten och förvarar dem på ett ställe tills du ska flyga hem igen. Tjänsten är helt gratis och du slipper tänka på att packa om ditt handbagage för att allt ska få plats.

Click & Collect för onlineshopping

En annan tjänst som kan vara intressant är Click & Collect. Det innebär att du beställer varorna som du är intresserad av online på Stansteds Airports hemsida, för att sedan hämta dem på plats. Shoppar du på det här sättet belönas du dessutom med 10 % av hela summan.

Hemleverans av varor

Du kan även välja att få hemkörning av dina köpta varor i den mån du bor i Storbritannien. Tjänsten heter Home Delivery Service och expedierar både stora och små varor ända fram till dörren.

Escape Lounges i väntan på shoppande familjemedlemmar

Reser du i ett sällskap där alla inte är lika sugna på shopping, så finns numera det nya Escape Lounges där man kan koppla av, leka med barnen, äta gott eller surfa på internet m.m. Låt personerna som inte vill hänga med på din flanering i shoppingloungen, istället slå sig ned här.