Till och från flygplatsen

Till och från flygplatsen

London Stansted har en rad transfermöjligheter för resenärer med olika behov. Det går tyvärr ingen tunnelbana mellan London och Stansted, men däremot bra busservice och tåg. Du kan även ta en taxi in till centrum eller till den adress du begär samt till övriga flygplatser i London.

I den här guiden dyker vi djupare in i alla transfers som Stansted flygplats kan erbjuda eftersom just den frågan är vanligt återkommande för de flesta resenärer.

När du ska boka transfer så rekommenderar vi Flygtransfer.nu, där hittar du olika alternativ till bra priser.

Till och från Stansted med buss

Från Stansted kan du enkelt och bekvämt ta en buss in till London. Bussen som förbinder Stansted Airport med London heter National Express och är välutrustad med AC och sköna sittplatser, wi-fi m.m. Dock kan det vara värt att veta att det kan ta betydligt längre tid in till centrum med bussen än vad det tar med tåget. Rusningstrafiken kan sakta ned resan flera timmar i värsta fall.

National Express stannar vid flera hållplatser på vägen in till slutdestinationen som är Paddington Station. På vägen får du vara beredd att stanna till på Victoria Station, Stratford och Liverpool Street Station.

En tur/returbiljett från Stansted och tillbaka igen kostar sammanlagt £20 för en vuxen. Barn reser lite billigare; för £10. Något billigare biljetter hittar du om du förbokar på Flygtransfer.nu.

bussar stansted - Till och från flygplatsen
Bussterminalen på London Stansted

Med shuttle

Du som vill dela på en shuttle har möjlighet till det 24/7. En shuttle är som en gemensam taxiresa som tar samtliga resenärer till respektive slutdestination. Resan tar således lite längre tid än om du skulle ha tagit en egen taxibil, men priset är dock lägre för varje enskild person. En shuttle kan bokas via ditt hotell eller direkt via Stansted flygplats.

Stansted Express tåg

Det smidigaste men kanske inte det billigaste alternativet för att snabbt komma till London, är att ta Stansted Express som tar dig direkt till Liverpool Street Station. Under vägen stannar tåget till på ett par stopp, bland annat på Tottenham Hale där du kan använda ditt Oyster Card om du vill byta till tunnelbana. Därifrån kan du sedan ta tunnelbanan till din slutdestination eller vidare med tåg någon annanstans. Föredrar du att åka hela vägen in till London så är det bara att sitta kvar.

Stansted Express avgår ofta, närmare bestämt var 15:e minut från kl. 04:00 – 23:30. Själva resan tar ca 45 minuter och en enkelbiljett för en vuxen kostar drygt £18. Du kan välja mellan Standard Class, Business Class och First Class. Biljetter kan bokas online upp till 6 månader innan avresa, men du kan givetvis köpa direkt på flygplatsen när du anländer också. Billigaste biljetterna hittar du om du förbokar på tex Flygtransfer.nu.

Ta en taxi in till London

Givetvis kan du som har extra bråttom eller vill åka bekvämt och ensam med allt ditt bagage, ta en taxi från Stansted till din slutgiltiga adress, hotell eller boende. En resa med taxi Stansted – London kostar £60. Du måste också tänka på att ge dricks som ligger mellan 10 – 15 %.

Taxibilarna står parkerade utanför ankomstterminalen. Ställ dig i kö och vänta på en ledig bil så är du snart på väg.

Transfer från Stansted till andra flygplatser – går det?

Om du bara landat på Stansted för att direkt ta dig vidare till en annan av Londons flygplatser som Heathrow, Gatwick eller Luton, kan du välja mellan flera transfermöjligheter som förbinder dig direkt eller indirekt med den flygplats du ska till. Det finns 1-2 alternativ mellan varje flygplats.

  • Tåg (går in till London för byte till tunnelbana eller expresståg till vald flygplats)
  • Buss (går direkt mellan flygplatserna)

Stansted – Heathrow

Bussen går varje timme och tar 1,5 h.

Tåget Stansted Express går in till Liverpool Street Station där du måste byta till tunnelbana till Paddington Station. Vidare tar du Heathrow Express eller tunnelbana hela vägen ut till terminalerna.

Stansted – Gatwick

Bussar avgår varannan timme och tar dig direkt till Gatwick Airport.

Vill du ta tåget måste du först in till London Liverpool Street med Stansted Express för att sedan ta tunnelbana till Victoria Station. Där tar du Gatwick Express ända ut till flygplatsen.

Stansted – Luton

Mellan Stansted och Luton går enbart direktbussar. Buss avgår varje timme och resan tar ca 1,5 h.